Kvinnors rösträtt 90 år – jubileum

Över 200 besökare gästade Förstakammarsalen den 17 september för att högtidlighålla 90 årsjubileet av den lika rösträtten i Sverige. Dagen bjöd på flera intressanta seminarier med eminenta paneldeltagare. Vi hade äran att gästas av tre statsråd; vice statsminister tillika utbildningsminister Jan Björklund, EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson samt jämställdhetsministern Nyamko Sabuni.

Dagen började med välkomstord av Bonnie Bernström och Jan Björklund.

Det första seminariet handlade om historien kring rösträtten och dess pionjärer; Elin Wägner, Elisabeth Tamm och Kerstin Hesselgren. Panelen bestod av Barbro Hedvall författare/journalist, Birgitta Wistrand, ordf. Fredrika Bremerförbundet, och Kristina Malmnäs, Folgelstadgruppen. Modererat av Agneta Berliner, fd riksdagsledamot (FP) och fd förbundsstyrelseledamot Liberala Kvinnor.

Vi fick även besök av teaterföreningen Pennskaftet som underhöll oss efter maten.

Det andra seminariet ”Women and Revolution” modererades av Bonnie Bernström. EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson problematiserade kvinnor situation i post revolutionsländer.  Våra internationella gäster Dr Hoda Badran, ordf. Alliance of Arab Women, och Nurgul Asylbykova, FN:s koordinator för jämställdhet i Kirgizistan, redogjorde för kvinnors kamp i Egypten och Kirgizistan.

Det tredje seminariet handlade om Framtidens Feminister och de utmaningar som väntar. Jämställdhetsministern Nyamko Sabuni redogjorde för det svenska jämställdhetsarbetet och våra kommande utmaningar och lösningar. Förutom Sabuni bestod panelen av Fredrik Westerlund (journalist) och Karin Phil (initiativtagare till bloggen radikal kvinnofront). Samtalet modererades av Fatima Svanå, vice ordf. Liberala Kvinnor.

Programmet fortsatte vidare på Nobelmuseet. Kvällen bjöd på tal, ståuppkomik, modevisning (från 20-talet till idag), utdelning av Kerstin Hesslgren-medaljen, mingel och trevligt sällskap.

90 års jubileum 90 år jubileum 90 års jubileum 90 års jubileum

Kerstin Hesselgren var den första kvinna att bli invald i förstakammarsalen. Hesselgren satt som ensam kvinna fram till hennes avgång.

kerstinhesselgren1938