Lär av Sverige, Tyskland

Publicerad i Dagens Industri 2013-09-21

Även konservativa väljare börjar inse att Tyskland inte har råd med hemmafruar och babybrist, skriver Ralf Gion Fröhlich och Jenny Soneson.

Europas ekonomiska motor Tyskland går till val i morgon. Barnomsorg är en het fråga. Även konservativa väljare börjar inse att Tyskland inte har råd med hemmafruar och babybrist. En massiv utbyggnad av barnomsorgen sker, över 800.000 platser ska fram detta år och nästa.

Från augusti har barn som fyllt ett år garanterad barnomsorgsplats i Tyskland. Kritiker ifrågasätter om kvalificerad personal och pedagogik kan säkras. Svensk förskola har goda möjligheter att bli en exportsuccé till Tyskland.

Både regeringen och oppositionen identifierar förskolor som nyckeln till att kvinnor vågar skaffa barn och fortsätta att yrkesarbeta. Kvinnor är Tysklands dolda arbetsmarknadsreserv och många är välutbildade. Endast 14 procent av tyska mödrar går tillbaka till heltidsjobb efter första barnet. Mer än 70 procent av tyska barn under tre år tas hand om i hemmeet.

År 2060 kan Tysklands befolkning ha minskat från dagens 82 miljoner till 66 miljoner. En krympande skara skattebetalare ska försörja allt fler äldre. Den tyska nativiteten är bland den lägsta i den industrialiserade världen. Många tyskor väljer bort barn då det inte kan kombineras med arbete. Efter fyllda 40 år lever en av tre tyska kvinnor i barnlösa hushåll.

Fler i EU bör dela Angela Merkels oro. 40 procent av unionens kvinnor i förvärvsarbetande ålder arbetar inte.

Samtidigt sjunker födelsetalen i flera EU-länder. EU-kommissionen är bekymrad över bristen på barnomsorg. I maj presenterades en dyster översyn. Endast tio medlemsstater når det så kallade Barcelonamålet att erbjuda barnomsorg till minst en tredjedel av barnen under tre år.

Oavsett om kristdemokraten Angela Merkel eller socialdemokraten Peer Steinbrück vinner på söndag kommer Tyskland att få en förbundskansler med utbyggd barnomsorg på agendan. Europas folkrikaste land och Sverige måste bli en politisk väckarklocka inom EU.

Fler regeringar i EU måste inse att brist på subventionerad barnomsorg har ett högt pris för kvinnor, det egna landet och för unionen. Svenska förskoleföretag kan bidra till att värna jämställdhet och tillväxt i Tyskland och övriga Europa.

Ralf Gion Fröhlich, företagare och styrelseledamot, Svenska handelskammaren i Tyskland
Jenny Soneson, utrikespolitisk talesperson, Liberala Kvinnor, kandidat till Europaparlamentet (FP)