Jämlik vård börjar på MVC

Ingen ska behöva födas liten och ömtålig av en sjuk och medtagen mamma. Ingen ska behöva riskera att dö under sitt första år på jorden. Ingen ska behöva påverkas av sin första tid under resten av sitt liv. Helt i onödan. Det skriver Lina Nordquist och Anna Manell på UNT debatt.

För de familjer som drabbas kan mammans skador och barnets utsatthet innebära en tragedi med livslånga konsekvenser. För landstingen är det naturligtvis kopplat till ökade kostnader. De goda nyheterna är att vi vet vad problemet beror på, och att vi kan göra något åt det.

I sin avhandling visar Tomas Wallby vid Uppsala universitet hur barnavårdscentraler har svårt att nå invandrarfamiljer med föräldragruppsverksamhet, särskilt de där båda föräldrar är födda utanför Sverige. Vi vet från tidigare studier i Malmö och Göteborg att gravida kvinnor från bland annat Afrikas horn inte får del av mödravård i samma utsträckning som andra.

Problemen slutar inte där. Vi vet också att det är därför dessa kvinnor alldeles för ofta drabbas av komplikationer under förlossningen, och att det även är därför barnen drabbas. Med tillräcklig mödrahälsovård skulle både mödrar och barn slippa onödiga och riskfyllda komplikationer. Frågan är om en del av problemet är att dessa kvinnor inte ens känner till vad mödravården kan erbjuda?

Folkpartiet vill påbörja ett samarbete mellan landstinget och strategiskt utvalda invandrarföreningar. Vi vill hitta sätt att nå ut till utsatta familjer för att öka deras deltagande. Genom att underlätta för dessa kvinnor och deras familjer att ta del av länets mödra- och barnhälsovård kan vi göra skillnad.

Lina Nordquist
landstingsråd (FP), Sjukvårdspolitisk talesperson Liberala Kvinnor
Anna Manell
ordförande (FP) i Utskottet för demokrati, jämställdhet och integration
UNT 1/10 2013