”Fy, Waaranperä”

Anna Steele invänder mot Ingegärd Waaranperäs grova språkbruk i dagens Expressen 2013-12-03 

I torsdagens Expressen (28/11) publicerades en intervju av journalisten Björn af Kleen med Stockholms kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt. I intervjun citeras DN:s teaterkritiker Ingegärd Waaranperä:
”- Hon har hybris, säger Waaranperä. Slussen! Operan! Dramaten! Nobelmuseet! Arenorna! Och nu ska hon rensa i friteaterträsket. Hon ska omstöpa hela teatervärlden. Hennes anspråk är enorma. Jag är helt säker på att hon förtjänar att bli kulturminister i sitt eget tycke. Men jag tror att hon är för liten, hennes nävar är för små för att någon ska släppa henne på hela kulturfältet. I grunden är Sjöstedt en liten nätt människa med ett kontrollbehov som är alldeles för stort för den post hon fått.”

I sina grova påhopp använder Waaranperä liknelser till Sjöstedts kropp och hur hon är byggd för att göra sina poänger.
Waaranperä fortsätter i samma förklenande chauvinistiska stil:

”- När jag hörde talas om henne första gången var hon en vanlig förortspolitiker, en tjej i Gubbängen som ville ge pengar till dagis i stället för OS-kommittén. Sedan hände något i hennes liv som gjorde att hon ville bli jättepolitiker Sjöstedt. Nu utnyttjar hon ju Bennys (Benny Fredriksson, reds anm.) intelligens till max – hon har hakat fast sig i den båten, han drar henne med sin begåvning. Men tänk om Benny slutar och Kulturhuset, den sovjetiska jättekrokanen, skulle rasa som en våt spettekaka.”

Språket och budskapet är respektlöst och grovt förminskande med nedlåtande kopplingar till Sjöstedts utseende. Saklig debatt är bra och skall uppmuntras men den här typen av osakliga kvinnonedsättande omdömen hör inte hemma i den debatten. Gissningsvis hade vi aldrig läst den här typen av omdömen om en manlig dito.

Att Strindberg hade misogyna åsikter är allmänt känt men att Waaranperä ger uttryck för samma patriarkala synsätt dessutom kryddat med klassförakt är provocerande. Vi förväntar oss mer av den välutbildade samhällselit som Waaranperä gör anspråk på att tillhöra.

Vi vill därför fråga Ingegärd Waaranperä varför du tycker att det är relevant att ta upp Sjöstedts fysionomi och bakgrund när det är hennes politik du kritiserar? Vi tycker också att en ursäkt till politikern Madeleine Sjöstedt är på sin plats.

Anna Steele
Ordförande Liberala kvinnor.