Manifestation mot sexuellt våld, för samtycke!

It's a dress not a yes!

Efter flera friande domar så blev den friande domen i Lunds tingsrätt förra veckan droppen. Vi har fått nog! Mannen friades från våldtäkt trots att rätten höll med att kvinnan blivit våldtagen. Mannen erkände att kvinnan skrek ”nej” och ”sluta”, men rätten godtog hans förklaring, att han inte förstått vad det betydde då han tolkat kvinnans motstånd och tydliga nej som del i ett dominanssex.

Som Katarina Wennstam skriver i sin artikel Mannen och skulden: ”Kvinnor ska lära sig att bete sig på ett sådant sätt att de inte blir våldtagna, medan män förväntas ha förstått ytterst lite. Fördummande är bara förnamnet.” Vi måste lägga ansvar på förövaren!

Idag samlades omkring 3000 personer för att manifestera mot sexuellt våld och för samtycke. Bakom dagens aktion i Stockholm stod ett femtontal olika organisationer och nätverk. Det var många starka talare på plats, däribland fd ordföranden för Liberala Kvinnor numera EU-minister, Birgitta Ohlsson:
– Våldtäkter och sexualbrott rör vårt innersta. Alla här känner någon. En älskad syster, mamma, bror eller arbetskamrat, som fått sin kropp, frihet kränkt genom sexuellt våld, sa hon till Expressen.

Liberala Kvinnor har länge drivit frågan om en samtyckeslagstiftning som Folkpartiet nu ställer sig bakom. I en artikel publicerad i gårdagens Skånska dagbladet preciserar Liberala Kvinnors rättspolitiske talesperson Anna Mårtensson tillika åklagare vad det innebär.