Val- och Utbildningskonferens 22-23 februari 2014

Kollage Val-& utbildningskonferens 2014

I helgen anordnade Liberala kvinnor Val- och utbildningskonferens. Konferensen som hölls i riksdagens Förstakammarsal var öppen för alla men riktade sig speciellt till dem som ska kandidera i valet. På lördagen fick deltagarna lyssna till EU-minister Birgitta Ohlsson som talade om varför feminism och jämställdhet är så viktigt för EUs framtid. Efter Birgitta Ohlsson var det Marie Tomicic från OLIKA förlag som berättade om genuspedagogik och hur vi ska ge våra barn ”100 möjligheter istället för 2”. Det handlar inte om att begränsa barn utan att visa på möjligheterna och utmana invanda föreställningar.

Svend Dahl som nyligen la fram utredningen ”Män och jämställdhet” berättade om resultaten. Något han tydligt framhöll är föräldraförsäkringens utformning för att män ska ta en större del av ansvaret för barnen. Detta hänger tätt ihop med tex utfallen i vårdnadstvister och hur god kontakt barn och pappor får. Mansrollen som den ser ut är också en förklaring till den anitpluggkultur som finns bland pojkar. Det ger ingen status att plugga och förkovra sig vilket vi ser resultatet av; pojkars betyg rasar i förhållande till flickors. I skolor där man jobbat med detta har också pojkars resultat förbättrats.

Dagen avslutades med att ordförande Anna Steele frågade ut Liberala kvinnors kandidater till Europaparlamentet vad de vill med sin kandidatur och vad EU kan göra för att Europa ska bli mer jämställt. Ett europeiskt FBI framhölls som ett viktigt verktyg där EU kan bidra till att minska trafficking och prostitution.

Söndagen ägnades åt kampanj och strategisk kommunikation. Folkpartiets utbildningsansvariga Anna Lundberg och partiets kommunalpolitiska strateg Lotta Uvsten Nordholm drillade deltagarna i konsten att ta fram en politisk plattform och utforma sin personliga valplan. Anna avslutade med orden ”det är bara å gör´t” och gav en hemläxa till deltagarna att skriva upp tre saker som de skall göra och när. Läxan kommer att följas upp av Liberala kvinnors kansli, var så säkra.

Gunnar Sonesson, PR-konsult och grundare av Diplomat Communications, talade på temat Att överleva en valrörelse – strategi och taktik för att nå fram, synas och inte göra bort sig. Handfasta tips blandades med fakta om hur olika valrörelser sett ut historiskt. Gunnar tryckte på vikten av att sätta väljaren och väljarens behov i centrum. Det gäller att vara relevant annars är man inte intressant för väljaren.

Konferensen avslutades med att Karl Rydå, presschef hos Stockholms borgarråd och fd ledarskribent, pratade medielogik och hur man gör för att skriva bra debattartiklar med nyhetsvärde.

Anita Lilja-Stenholm, distriktsordförande i Västmanland tackar deltagarna för bidraget till Fistulasjukhuset. Ni samlade in 819 kronor till Fistulasjukhuset.

OLIKA förlag ger Liberala kvinnors medlemmar och sympatisörer rabatt på boken ”Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2”. Om du uppger kampanjkoden ”liberalakvinnor” får du köpa boken för 180 kr (ord pris 249 kr) fram till den 15 mars 2014.

Nedan hittar ni talarnas presentationer

Ge ditt barn 100 möjligheter istallet för 2 Marie Tomicic 20140222

Män och jämställdhet Svend Dahl

Liberala kvinnor vill tacka alla deltagare och talare för att ni gjorde konferensen till den fantastiska tillställning det blev. Liberal feminism är vägen framåt!

logo EU
With the financial support from the ”Fundamental Rights and Citizenship”
Programme of the European Union

 

 

 

581843_10151542545975586_632966944_n