Wikström och Sonesson: Oacceptabelt med två förlorade månadslöner för Europas kvinnor

Cecilia Wikström Jenny Sonesson Europaparlamentet

Pressmeddelande 2014-02-28

Hela vägen fram till i dag, fredagen den 28 februari, måste Europas kvinnor jobba för att tjäna lika mycket som männen gjorde sista december i fjol, enligt en rapport från EU-kommissionen.

– Två förlorade månadslöner har en stor betydelse för vilken plånbok som helst. Ska Europa stå sig i den hårda globala konkurrensen har vi inte råd att ha världens mest välutbildade hemmafruar. Vi måste satsa på att bygga ut och förbättra barn- och äldreomsorgen i våra medlemsländer så att fler kvinnor kan kombinera familjelivet och -ansvaret med en karriär. I ett land som Sverige, som säger sig verka för jämställdhet och alla människors lika värde, måste vi agera för att komma till rätta med dessa klyftor, säger Cecilia Wikström, (FP) Europaparlamentariker.

– Alarmerande 40 procent av EU:s kvinnor i arbetsför ålder förvärvsarbetar inte fast kvinnor är mer välutbildade än män i genomsnitt. Det är en förlustaffär på flera plan. Kvinnors utbildning ger dålig avkastning, den ekonomiska självständigheten undergrävs, framtida pensioner dräneras och länders ekonomier urholkas. Feminism är EU:s framtid, säger Jenny Sonesson, (FP), utrikespolitisk talesperson för Liberala Kvinnor.

Wikström och Sonesson är Liberala Kvinnors två huvudkandidater i Europaparlamentsvalet den 25 maj.

För mer information, kontakta oss:
Cecilia Wikström, (FP), Europaparlamentariker www.ceciliawikstrom.eu
+46 706 28 30 99

Jenny Sonesson, (FP), utrikespolitisk talesperson för Liberala Kvinnor
+46 76 192 87 19
jenny.sonesson@folkpartiet.se

Linda Aziz, pressekreterare hos Cecilia Wikström
linda.aziz@ep.europa.eu
+32 486 94 76 82

Bakgrund:
Rapporten från EU-kommissionen har jämfört bruttotimlönen mellan män och kvinnor i EU och visar att män i genomsnitt tjänar 16,2 procent mer än kvinnorna. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ligger på 15,8 procent i Sverige.