Ett växande hot i EU

De abortfientliga isvindarna blåser allt kallare i Europa. Det är viktigare än någonsin med rakryggade feminister i Europaparlamentet, skriver Liberala kvinnors toppkandidat till Europaparlamentet Jenny Sonesson (FP) och Madelaine Pavlidis (FP) i Corren.se debatt idag.

Jenny Sonesson Liberala kvinnor feminism

Sverigedemokraternas motion om att införa samvetsfrihet för vårdpersonal i Östergötland röstades tack och lov ner av landstingsfullmäktige nyligen. Men de abortfientliga isvindarna blåser allt kallare i Europa. Det är viktigare än någonsin med rakryggade feminister i Europaparlamentet som står upp mot dessa kvinnoförtryckande krafter.

I Spanien är rätten till fri abort i fara efter att landets högerregering presenterat ett lagförslag som i princip innebär abortförbud. Om spanska parlamentet ger sitt klartecken kommer jämställdheten i Spanien kastas tillbaka till Francos dagar.

EU-medborgare har rätt till hälsa enligt fördraget. Men EU ska inte ha en gemensam abortlagstiftning. Det riskerar att vrida klockan tillbaka för länder som nått långt som Sverige. Men konsekvenserna av Polens, Irlands och Maltas abortförbud måste diskuteras. EU har mandat att arbeta för jämställdhet och mot diskriminering. Är det förenligt med den fria rörligheten att gravida kan dö om de råkar befinna sig på Malta? Är det rimligt att irländska incestoffer inte får hjälp i sitt hemland? Nej.

Vi måste minnas Savita Halappanavar. För två år sedan avled den indiska tandläkaren på ett irländskt sjukhus av graviditetskomplikationer. 31-åringen dog av blodförgiftning då hon nekades abort. Efter global kritik har lagen ändrats. Abort kan tillåtas men bara om kvinnan riskerar livet. Annars kan hon dömas till 14 års fängelse. Minst 4 000 irländskor lär årligen fortsätta resa till Storbritannien.

Unionen måste lyfta säkra aborter, preventivmedel och sexualundervisning ur ett jämförande folkhälsoperspektiv där goda exempel lyfts fram. I dag finns det knappt på kartan. Det gör däremot fetma, alkohol och tobak. EU-kommissionens hälsoprogram för 2014–2020 har en budget på över 400 miljoner euro och ska främja tryggare sjukvård och förebygga ohälsa.

Malta har i dag ansvaret för hälsofrågor inom EU-kommissionen. 2014 tillräder en ny EU-kommission. Det är trots allt en minoritet av EU:s medlemsstater som har abortförbud. Det är oacceptabelt att upprepa dagens situation där en kommissionär, från ett land som har totalt abortförbud, som själv är abortmotståndare ges ansvar för hälsofrågor.

Polen, Maltas och Irlands abortförbud får även konsekvenser för kvinnors hälsa utanför unionen. EU är världens största biståndsgivare, men kan inte vara en stark pådrivande aktör inom FN för kvinnors hälsa. Minst 50 000 kvinnor och flickor i världen beräknas årligen avlida i sviterna efter farliga aborter. Abortmotståndarna säger sig värna livet, i själva verket är det tvärtom. I en värld där religiösa krafter strävar efter kontroll över våra kroppar måste EU utgöra en motkraft. Kryssa därför en feminist i Europavalet!

Dela och kommentera