Feministcafé: Genus och jämställdhet på GU

bild 3(1)Kvällen började med en presentation av Anna Karin Wyndhamn (fil.dr. pedagogiskt arbete) och Anna Peixoto (fil.dr.arbetsvetenskap) som tillsammans har genomfört en studie kring jämställda fakulteter på Göteborgs universitet. Där det framkom att kvinnor inte hade lika stora karriärmöjligheter inom de två granskade fakulteter på Göteborgs universitet, som män hade.

Ett citat från rapporten väckte starka reaktioner under presentationen:

Flickor tappar så mycket fart i tonåren. Runt tretton händer det något som gör att de inte längre kan fokusera på den slags abstrakt tänkande och analys som är grunden för det som vi ägnar oss åt. Det är hormonerna som ställer till det. Det går överhuvudtaget inte att prata med flickor under den här tiden. Runt arton års ålder börjar de komma tillbaka, men då har de ju tappat så mycket att de aldrig riktigt kommer i kapp killarna. (Professor, man)

Citatet kritiserades av Anna Karin och Anna, men även åhörarna.

bild 2(1)bild 1(1)

Därefter inleddes en diskussion av Malin Lernfelt (ledarskribent på Göteborgs Posten) med Anna Malmberg (ordf. Liberala Studenter Väst och Maria Nilsson (ordf. Liberala Kvinnor Göteborg). Maria ansåg att politikerna skulle kunna genomföra förändringar för att bidra till ett mer jämställt klimat inom fakulteterna. Åhörarna fick även ställa frågor som ledde till en öppen diskussion om jämställdhet, genus och egna erfarenheter.

En mycket lyckad och fantastisk kväll!