Mer jämställda pensioner efter skilsmässa

Eva Halling och Anna Erixon, Liberala Kvinnor Västernorrland skriver på allehandas debattsida.

Lisa jobbar heltid som köksbiträde på skolan och hennes man Torsten arbetar som säljare på ett företag. När det är dags för dem att gå i pension har de tillsammans 39 500 kronor i månaden. Allting är frid och fröjd. Men med barnet utfluget och mer fritid inser Lisa och Torsten att de faktiskt inte vill leva tillsammans längre. De vill skiljas.

I dagens system delas alla tillgångar lika vid skilsmässa, såväl hus, bil som sommarstuga. Men inte pensionen. Har man ett privat pensionssparande delas detta upp, men tjänstepensionen och den allmänna pensionen ingår inte i bodelningen.

Detta gör att efter skilsmässan har Torsten 26 700 kr i pension i månaden och Lisa har 12 800.

Det är inte rimligt att kvinnan efter skilsmässan skall ha mindre än hälften av mannens pension. Detta vill Folkpartiet ändra på. Vi vill tillsätta en statlig utredning för hur hela pensionen skall kunna ingå i bodelningen.

Den genomsnittliga tjänstepensionen för kvinnor i Sverige i dag är 50 000 kr per år och för män 94 000 kr. Naturligtvis beror det på att kvinnor oftast tjänar mindre under hela arbetslivet. Det är ett rättvist system i en orättvis värld.

Hälften av alla kvinnor som arbetar i dag riskerar att bli fattigpensionärer. Vi trodde att detta hörde till forna generationers problem, men det gäller kvinnor som är födda även på 60- och 70-talet. Tiden då kvinnor inte kan lämna dåliga relationer på grund av ekonomin måste få ett slut! Därför vill Folkpartiet Liberalerna att pensionen skall delas lika vid skilsmässa.

Eva Halling

Folkpartiet Sollefteå, ordförande Liberala kvinnor Västernorrland

Anna Erixon

Folkpartiet Sundsvall, styrelseledamot Liberala kvinnor Västernorrland