Internationella kvinnodagen en viktig dag

Söndagen den 8 mars infaller den Internationella kvinnodagen och det ger oss en anledning att reflektera över kvinnors villkor i Sverige men kanske framförallt i världen skriver Liberala kvinnors ordförande i Kalmar Lisbeth Lindberg i Barometern

Lisbeth Lindberg

 

 

 

 

 

Under senaste åren har unga kvinnor som Malala Yousafzai fått rättmätig uppmärksamhet och Nobels Fredspris för sitt arbete för kvinnors rätt till utbildning. Men hon fick också betala ett högt pris för sina åsikter då hon brutalt sköts ned på gatan i Parkistan av talibaner som inte ansåg att flickor/kvinnor skulle utbilda sig.

Idag hör vi talas om flickor i Nigeria som kidnappas för att sen giftas bort med krigare eller säljas som sexslavar. Vad Islamiska Staten gör med de kristna kvinnor som de lagt beslag på vet vi inte och vill kanske heller inte veta.

I Sverige försvinner barn, både pojkar och flickor, som kommit hit som flyktingar och ingen vet var de tagit vägen. Har de hamnat i klorna på någon traffickingring?

Vi lever idag i ett hårdnande klimat där många anser sig ha rätt att hota och trakassera kvinnor på nätet. Förra våren vittnade ett antal kulturskribenter i TV om vad de utsatts för, och nu kommer nyheten att programledaren i radio och TV, Alexandra Pascalidou slutar efter hot, förtal och sexistiska påhopp. Det är inte lagligt att hota. Enligt DN har polisen fått in över 5000 anmälningar! Det är hög tid att polisen skaffar sig redskap att ta hand om dessa till synes anonyma förövare.

Liberala Kvinnor är en organisation som arbetar för kvinnors rätt i samhället. Vill du vara med och stödja oss, så hör av dig.