Stor demonstration mot IS i Göteborg

Den 30 augusti anordnades en stor demonstration mot IS i Göteborg av KFK, Kurder för Kurdistan, ett partipolitisk obundet nätverk. Över 4000 personer gick man ur huse för att demonstrera mot IS framfart och mot den eskalerande situationen i Mellanöstern. Liberala Kvinnors viceordförande Maria Nilsson medverkade.

Maria Nilsson demonstration
Här kan du läsa hennes tal:

”Aldrig mer sa världen efter andra världskrigets slut när omfattningen av nazismen brutalitet slog omvärlden med full kraft.  Aldrig mer sa världen efter folkmordet i Rwanda i början på 1990 talet, aldrig mer sa världen efter att omfattningen av massakern i Srebrenica kommit i dagen.

Det är 20 år sedan Srebrenica inträffade, 21 år sedan folkmordet i Rwanda och 70 år sedan andra världskriget slut men har vi lärt oss något? Orden ”aldrig mer” ekar idag lika tomt som ihåligt.

IS/Daesh alltmer utbredda terror, Assadregimens övergrepp mot sin egen befolkning och ett förlorat hopp om en arabisk vår har lett fram till den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Mellanöstern står i brand och en handlingsförlamad omvärld väljer att vända blicken åt ett annat håll. Vi har alla sett bilderna i veckan där makedonsk gränspolis med batonger och tårgas vill hindra flyktingar från mellanöstern att korsa gränsen. I Ungern börjar muren som ska mota bort människor på flykt att stå klar och medelhavet har i sanning blivit ett dödens hav.

Dessa fruktansvärda bilder visar ändå inte vidden av katastrofen. Kvar i de områden kontrollerade av IS/Daesh eller på flykt från Daesh terror finns hundratusentals kurder, yazidier, sunni och shia muslimer utan möjlighet att påbörja en flykt mot Europa. Europa och Sverige måste möjliggöra lagliga väger till Europa samtidigt som hjälpen på plats måste öka. Vad är vår frihet, vår demokrati och vår värdighet egentligen värd om vi inte förmår att hjälpa de människor som verkligen behöver den.

Oavsett hur den stora historien skrivs är det i den lilla historien människoöden återfinns, det är där liv skördas och liv för evigt förändras. I den våldsideologi som Daesh har gjort till sin egen drabbas kvinnor och barn oerhört hårt. Med våldtäkter som vapen, slavhandel, kidnappningar blir kvinnor och barn symboler för det som ska förgöras och underkastas

Ibland måste freden vinnas med vapen, detta är ett sådant tillfälle. Daesh är en av de mest brutala och systematiska terrororganisationer som världen har sett. För att slå tillbaka denna terror krävs militära medel. I kampen mot denna ondska har de kurdiska peshmerga-styrkorna stått nästan ensamma i frontlinjen.

Sverige har efter beslut i riksdagen skickat en styrka på 35 personer som ska agera som militära rådgivare till peshmerga. Vi borde skämmas att vi inte gör mer när möjligheten finns. Omvärlden borde skämmas. FN som en gång skapades för upprätthålla talet om ”aldrig mer” har gång på gång visat sig handlingsförlamat när det verkligen gäller. Det är naivt och orealistiskt att idag, fortfarande vänta på ett FN-ingripande. Sverige, Europa, USA och NATO både kan och borde göra mer för att stoppa Daesh framfart i mellanöstern.

Daesh är en terrororganisation vars stridande kommer från hela världen. Att Sverige kriminaliserar terrorresor är på tiden. Personer från Sverige som deltar i Daeshs terror måste kunna lagföras och dömas i Sverige.   Varje tecken till att det mörker som genom Daesh drar genom Mellanöstern skulle ta mark i Sverige måste slås tillbaka. Vi får inte kapitulera, tveka eller relativisera i fråga om vad som är grunden för de mänskliga rättigheterna eller demokrati i Sverige.

Vi har alla ett val inför kommande generationen. Vi kan aldrig förneka eller skylla ifrån oss att vi inte såg, att vi inte visste vad som pågick. Låt talet om ”aldrig mer” faktiskt betyda något för oss och framför allt för alla de människor som just nu befinner sig på flykt undan terrorn i Mellanöstern.”