V tar inte kampen för invandrarkvinnorna

Replik från ordförande Gulan Avci och Tina Acketoft, riksdagsledamot (FP),  om V och förortsdebatten i Aftonbladet.

Gulan AvciTina Acketoft

Sommarens mest spektakulära debattinlägg kring hedersfrågan har Vänsterpartiets ledning stått för. Den 3 juli gick Rossana Dinamarca, Christina Höj Larsen och Aron Etzler till generalangrepp mot den nya feministrörelsen som vuxit fram i svenska förorter och anklagade dem att gå rasisters ärenden, när dessa modiga kvinnor vågat träda fram och prata ut om sina erfarenheter av kvinnoförtryck som brett ut sig i deras bostadsområden.

Efter hård kritik försökte Dinamarca med ännu ett debattinlägg (13/8) och nyansera partiets hållning. Dinamarca säger sig förstå hederskulturen och mekanismerna bakom förtrycket. Samtidigt vill hon inte kännas vid att hederskulturen är starkt kopplat till kultur, traditioner och religion. Detta ointresse vittnar så tydligt om att Vänsterpartiets feministiska kamp inte inkluderar invandrarkvinnorna. I stället vill de tysta sina kritiker genom att lägga en oljedränkt filt över en brasa och tro att elden slocknar av sig själv.

Vi vill ha en fri debatt kring viktiga samhällsfrågor. Men om debatten ska föras utifrån Vänsterpartiets utgångspunkter att vissa frågor ska tystas ner så är det snarare en ideologisk konfrontation som behövs. Att Dinamarca vill införa självcensur är det bästa skälet till att lyssna på förortsfeministerna och tillsammans med dem motverka kvinnoförtryck.

Vi välkomnar Vänsterpartiet till den kampen. Men de måste sluta hemfalla åt kulturrelativism och börja förstå att hedersförtrycket är kopplat till traditioner, kulturer och religion.

Gulan Avci (FP)
Ordförande Liberala Kvinnor

Tina Acketoft (FP)
Riksdagsledamot