Du sviker de som redan är förtryckta

Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci svarar Semanur Taskin, språkrör för Grön Ungdom i Stockholm, i en replik på Aftonbladet:

12106888_10153035897837721_5264825483512367920_n

Semanur Taskin, skriver anklagande att min kritik mot svenska företag som Hennes & Mauritz och Åhléns marknadsföring av slöjbärande modeller saknar verklighetsförankring och är baserad på ”påståenden på hemmagjorda fältstudier i förorten”, eftersom att alla flickor och kvinnor i Sverige tagit på sig slöjan av fri vilja.

Taskin skriver vidare att ”om vi inte är beredda att offra några timmar i veckan på könssegregerade badhus så kan vi inte på något sätt förvänta oss att människor integreras och blir en del av det svenska samhället”. Taskin är bergsäker på detta resonemang eftersom att hon själv vuxit upp i det muslimska samhället och hennes släkt och vänner har den önskan.

Jag är själv uppvuxen i en förort och jag anser mig ha hyfsat bra koll på utvecklingen då jag ofta besöker mina föräldrar som bor kvar i min gamla bostadsort.

Vi ser i dag en utveckling med parallella samhällen och kvinnoförtryck. Islamistiska grupperingar som flyttar fram sina positioner och skrämmer flickor och kvinnor till lydnad och underkastelse. Det hedersrelaterade våldet och förtrycket som skördar allt fler offer.

Allt detta menar Taskin är en observation från min sida. Hon hävdar dessutom att slöjan inte är en symbol för förtryck utan en modig och rebellisk handling och en kamp mot patriarkala strukturer.

Man kan inte låta bli att häpna. För det första. Slöjan är inte vilket klädesplagg som helst. Det är ett kontroversiellt klädesplagg som ofta används som verktyg för att upprätthålla kvinnoförtryck.

För mig blir den typen av resonemang obegriplig. Speciellt när det handlar om barnperspektivet. Hur kan man hävda att förskolebarn gjort ett fritt val när både Taskin och jag vet att flickorna påtvingats slöjan på grund av föräldrarnas religiösa övertygelse?

För det andra. Att med offentliga medel införa separata tider i badhus med hänvisning till kultur och religion är att ge vika på en viktig jämställdhetsprincip. Det skulle bidra till att vi upprätthåller hederskulturen och att flickor och kvinnor vars liv redan är begränsade skulle inskränkas än mer.

Semanur Taskins bidrag till debatten är ett stort svek mot de förtryckta.

I stället för att utnämna sig till talesperson för alla muslimer i Sverige utan att veta vad de egentligen tycker vore det mer klädsamt om hon tog fighten mot kvinnoförtryck och den religiösa fundamentalistiska utvecklingen som breder ut sig i svenska förorter.

Först då kan Taskin och hennes Grön Ungdom bli tagna på allvar.

Gulan Avci
Ordförande Liberala Kvinnor (L)