Kvinnoordförande (L) kritisk mot Kalmars metod

Kalmar gör fel som tillåter minderåriga gifta kvinnor bo med sina män och tanken med att ha separata tider i simhallen mellan män och kvinnor är absurd, säger Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci (L) i Barometern när hon är på blixtvisit i Kalmar.

12106888_10153035897837721_5264825483512367920_n

Hon är ordförande i Liberala kvinnor och känd för att inte backa när det gäller att ta debatt om kvinnliga rättigheter främst i ett integrationsperspektiv. Hon anser att bära slöja är kvinnoförnedrande, att det hindrar jämställdheten att ha separata tider för män och kvinnor i simhallar. Hon gick också ut hårt tillsammans med Jan Björklund (L) när det avslöjades att omfattningen om minderåriga kvinnor som bodde med sina gifta män.

I Kalmar har vi två fall av flickor som bor med sina gifta män, gör kommunen rätt som tillåter det?

– Nej, det gör de inte. Samhället kan inte tillåta bortgifte, för det är just det som det handlar om. Här måste vi vara tydliga med att det inte är acceptabelt.

Hon reagerar emot att myndigheterna alltid gör intervjuer med en ung gift flicka i närvaro av hennes man. Men det är något som nu kommer att förändras.

– Det är klart att de här flickorna inte gift sig av egen vilja. Det här är något som vi inte ska blunda för, den debatten måste vi ta, säger hon.

Det finns ingen samsyn i frågan när det gäller hur kommunerna agerar. Göteborgs kommun är stenhårda och vägrar låta gifta par bo ihop om kvinnan är minderårig. Andra, som Kalmar, är mer tillåtande.

– Barnäktenskap är inget som är tillåtet i Sverige. Deras giftermål är per definition inte giltiga, säger Gulan Avci.

En annan fråga som engagerar henne är debatten om separata tider för kvinnor och män i simhallar. För några veckor sedan skrev Nybropolitikern Ronja Ismail en debattartikel om att inte ha olika tider för män och kvinnor i badet. Det blev en av de mest lästa artiklarna på Barometerns webb hittills i år.

– Jag förstår ärligt talat inte riktigt hur man tänker. Någon gång kommer de här kvinnorna i alla fall bada med andra män. Att ha separata tider är ett steg bakåt i våra jämställdhetssträvande, säger Gulan Avci.