Alla blickar riktades på IQ-projektet

En hel delegation med skånska politiker från Liberalerna samt Gulan Avci, förbundsordförande för Liberala kvinnor, samlades på Naturhälsan i Gamlarp på torsdagseftermiddagen för att få höra mer om Queenias projekt där svenska kvinnliga företagare ska guida och stötta utlandsfödda kvinnor som vill starta företag.

Flera mentorer och adepter var på plats för att berätta om sina erfarenheter:

– Det är minst lika roligt att vara mentor som adept, sa Pia Lindberg.

Åtta par, bestående av mentorer och adepter, är igång. Zukaa Nagiar har mer än 30 års erfarenhet som sömmerska. Hon visade upp flera olika klädesplagg som hon själv designat och tillverkat till exempel en cape, kappor och blusar. Hon hoppas kunna öppna en liten affär där hon syr kläder efter kundens önskemål.

– Språkbarriären är det svåra, det försöker vi lösa efterhand, sa Nagiars mentor Gun Högström.

Initiativtagaren Anita B Svensson från Göinge näringsliv och projektledare Ann Jönsson berättade om projektet från idé och förstudie till vad som händer just nu och vad som är på gång framöver.

– Ett nystartat företag skapar arbetstillfällen, arbetstillfällen skapar tillväxt och tillväxt skapar integration, konstaterade Svensson.

– Hur spred ni ut informationen om projektet? undrade Gulan Avci som påpekade utmaningen i att nå just kvinnor då de är osynliggjorda i integrationsprocessen.

Projektledaren hoppas att andra kan lära av och ta efter modellen:

– Det skulle kunna finnas 80 eller 800 i Skåne och 8 000 mentor/adept-par i landet. Det här är ett embryo till något. Vi måste hitta nya vägar och ompröva det gamla, ta nya tag i en ny tid.

Artikeln i sin helhet kan finns här.