Det är dags att avgå, Mehmet Kaplan

Vi behöver varken mer utanförskap eller fler islamister i Sverige. Kaplan har gjort sig omöjlig som minister och bidrar enbart till polarisering och hat mellan olika grupper, skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci, på Nyheter24. 

12106888_10153035897837721_5264825483512367920_n

Vi politiker verkar i en förtroendebransch. Missbrukar vi förtroendet väljarna gett oss finns det bara en väg ut. Det är exitdörren! För den miljöpartistiska bostadsministern Mehmet Kaplan är det tvärtom. Han har nio liv i politiken. 

Debattörer har genom åren larmat om Kaplans nära relationer till islamitiska grupper i Sverige och Turkiet. Nalin Pekgul, tidigare ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet är en av dem.

I oktober 2014 skrev hon i Dagens Industri och varnade för problemen med utnämningen av Kaplan som minister i den rödgröna regeringen.

Kaplan har bland annat förminskat problemen med att muslimska ungdomar i svenska förorter åkt till Syrien och anslutit sig till terroristorganisationen Daesh. Han har jämfört dessa jihadistresor med att frivilliga svenskar deltog i finska vinterkriget.

Kaplan var värd för en konferens 2011 i Sveriges riksdag och bjöd in den värsta sortens antisemit, Yvonne Ridley, medlem i engelska Respect Party som bland annat hyllat terrorstämplade Hizbollah som frihetshjältar.

Kaplan åkte med Ship to Gaza-konvojen 2010 och båten Mavi Marmara som ägs av den turkiska islamistiska organisationen IHH. I följet fanns företrädare för en rad antisemitiska organisationer som stödjer terrorstämplade Hamas.

Kaplan åt middag förra året med islamister och ordföranden för den ultranationalistiska fascistorganisationen Grå vargarna, Ilhan Senturk i Sverige. En organisation som har nerblodade händer och ligger bakom en rad attacker mot kurder i Tyskland och andra länder.

Trots dessa klavertramp har den ledningen i Miljöpartiet ständigt använt en förlåtande ton och hävdat att han inte visste bättre.

Senast i går, sa språkröret Gustav Fridolin att han har fullt förtroende för sin minister. Den här gången är läget allvarligt, då går det inte bara att vända blad.

Sverige befinner sig i ett ansträngt läge med den största invandringen hit i modern tid. Nyanlända behöver snabbt komma in i samhället och integreras. Samtidigt ser vi hur utanförskapet växer och skapar problem.

Det leder till att konflikterna mellan olika etniska grupper förstärks. Det gör även den islamistiska extremismen. Det är en farlig utveckling som måste sättas stopp för innan det är försent.

Vi behöver varken mer utanförskap eller fler islamister i Sverige. Kaplan har gjort sig omöjlig som minister och bidrar enbart till polarisering och hat mellan olika grupper.

Därför bör Miljöpartiet ta ansvar för utvecklingen och byta ut Kaplan mot någon som är mer lämpad att sitta i regeringen.

Gulan Avci (L),
Ordförande Liberala Kvinnor