Löfven, hur kan du hylla Kaplan?

Miljöpartisten Mehmet Kaplans tid som minister har i dag kommit till vägs ände. Till slut fanns det inga andra alternativ än att entlediga honom från sitt uppdrag som statsråd i Sveriges regering. Kaplan har inte begått ett enkelt misstag utan gång på gång genom sina uttalanden och förbindelser med islamistiska grupper i Sverige och Turkiet, förbrukat svenska folkets förtroende skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci på Aftonbladet.

12106888_10153035897837721_5264825483512367920_n

Kaplan kallar sig själv för demokrat och humanist men hans umgänge med fascister och extremister ger en annan bild. I lördags avslöjades det att Kaplan i ett tv-klipp från 2009 jämfört Israels agerande mot palestinier med hur judar behandlades i Nazityskland under 30-talet. Ett uttalande som inte kan anses vara något annat än horribelt och historielöst!

Till Kaplans försvar har sagts att han försöker skapa dialog med grupper som står långt ifrån honom själv. Hans förbindelser med islamistiska och fascistiska organisationer har inte skapat dialog utan i stället legitimerat deras verksamhet och de fascistiska och antisemitiska åsikter som dessa organisationer står för.

Mot bakgrund av den ökade radikaliseringen är det av yttersta vikt att Sveriges regering och den svenska staten står upp för de värderingar och lagar som det svenska samhället bygger på. Kaplans agerande är därför ur ett demokratiskt perspektiv helt oacceptabelt. Hade Kaplan fortsatt som minister skulle extremistiska organisationer fått en väg in i den svenska regeringen, som inte bara är olämplig utan också vore en säkerhetsrisk. 

Kaplan kallar sig även för feminist men så sent som i morse avslöjade SVT att Kaplan umgås med Rafet Candemir, som jobbar för president Erdogan och den turkiska regimen. Under Erdogans ledning går Turkiet mot ett allt mer auktoritärt styre som sätter kvinnors rättigheter på undantag och där förtrycket av den kurdiska befolkningen blir allt mer tilltagande. Trots denna utveckling i landet har Kaplans relationer blivit ännu starkare med regimen.

Därmed går Kaplans agerande på kollisionskurs med de feministiska och demokratiska värderingar om alla människor lika värde, som han säger sig stå för.

Dagens överraskning var inte att Kaplan tvingades avgå. Med facit i hand fanns det nog inte någon som förväntade sig något annat. Däremot är statsminister Stefan Löfvens agerande anmärkningsvärt. Efter att han hade meddelat Kaplans avgång så hyllade statsministern, Kaplan för hans engagemang samt för hans humanistiska och demokratiska värderingar. I alla typer av kommunikation måste ord och handling överensstämma.

Om Löfven verkligen tycker att Kaplan står upp för humanistiska och demokratiska värderingar, varför ger han då Kaplan sparken?

Varken Löfven eller Miljöpartiets språkrör vill kännas vid Kaplans olämpliga agerande. Det är som om Kaplans åsikter och hans samröre med extremister är elefanten i rummet som ingen vill prata om.

Miljöpartiet har i sin iver att främja mångfald lockat till sig människor som står för antidemokratiska åsikter, ytterligare ett exempel är Yasir Khan, en AKP-apologet, som kommer att väljas in i Miljöpartiets partistyrelse. Det är många som har varnat för Kaplans antidemokratiska åsikter och umgänge. Detta kan omöjligt ha gått Miljöpartiet förbi!

Varför utser man människor med den här typen av åsikter som representanter för sitt parti? Miljöpartiet är svaret skyldig väljarna. Det är dags för Miljöpartiet att komma ut ur regeringskansliet och redogöra för sina demokratiska ställningstaganden! Det är det minsta man kan begära av ett parti om sitter i den svenska regeringen och bär ansvar för landets utveckling.

Gulan Avci,
ordförande Liberala Kvinnor (L)