”Fi har en livsfarlig attityd till hedersvåld”

Vi liberaler ägnar mycket kraft åt att debattera och förslå åtgärder för att motverka hedersförtyck och hedersvåld. Det beror på att hedersförtryck är en av de största kränkningarna av mänskliga rättigheter och individers frihet i Stockholm i dag. Mitt i vårt samhälle lever människor ett liv präglat av normer som begränsar ens frihet inom livets samtliga sfärer, ibland med döden som straff för den som bryter mot reglerna. Vi debatterar för att uppmärksamma detta och för att vi tycker att den rödgrönrosa majoriteten i Stockholm gör alldeles för lite, skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci tillsammans med liberalernas Lotta Edholm i en replik till Fi på Svenska Dagbladet.

Gulan Avci 2014När L förra året krävde att staden skulle mäta hedersförtrycket så svarade Feministiskt initiativ med att räkna upp hur många gånger ordet ”jämställdhet” nämndes i budgeten. Men någon handlingsplan för att stå upp för dessa ungdomars rätt vill man inte ställa sig bakom. I stället hänvisade man till ett nytt program mot relationsvåld som skulle ha tagits fram 2015, som vi ännu inte sett röken av.

Vänstern försöker göra gällande att hedersförtrycket har samma bakomliggande strukturer som våld i nära relationer. Det håller vi liberaler inte med om. Hedersvåld och -förtryck kan visserligen förstås som en form av våld i nära relationer. Men det är också rotat i ett bredare sammanhang. Hedersförtryck är ett system där hela familjen kan vara inblandad. Även personer som inte själva utövar våld kan bidra till att upprätthålla de normer som gör våldet möjligt.

För en tid sedan föreslog majoriteten att inte bevilja en ansökan om stöd från föreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF), som gör ett mycket viktigt arbete mot hedersförtryck. Först efter att L tagit strid drogs förslaget tillbaka och GAPF fick stöd. Och när feminister larmat om hur kvinnor i förorter får sin rörelsefrihet beskuren, då pratar Fi och den så kallade feministiska majoriteten helst om vikten av intersektionalitet. Denna tillbakalutade attityd till hedersvåld är bokstavligt talat livsfarlig.

För Liberalerna är det självklart att varje individ själv ska få bestämma över sitt eget liv. Det majoriteten ägnar sig åt i frågan om hedersförtryck är inte några feministiska initiativ, det är ett feministiskt svek.

Lotta Edholm (L)

oppositionsborgarråd

Gulan Avci (L)

ledamot av kommunfullmäktige och ordförande Liberala kvinnor

LÄS ÄVEN