Hur många fler kvinnor ska kränkas?

I fredags ringde min pappa till mig. Med andan i halsen undrade han om jag läst den friande våldtäktsdomen för de fyra 19-åriga männen som stod åtalade för grov våldtäkt mot en tjej under en studentkryssning, skriver Anna Mårtensson i Expressen.

Nja, bara lite i medierna sa jag.
Vad kan du göra, undrade han.
Nja, sa jag, jag har inte läst domen själv.
Men det är ju bråttom, sa pappa.
Jo, sa jag, men utredningen ska ju vara klar i oktober.

I oktober, sa pappa med eftertryck, men hur många kvinnor ska hinna kränkas innan dess? Du som drivit den här frågan så långt måste väl ändå kunna göra något? Du är ju både relationsvåldsspecialist och Liberala kvinnors rättspolitiska talesperson.

Lite trött föreslog jag att jag kanske kunde fråga justitieminister Morgan Johansson (S) om inte han tycker det är bråttom – på samma sätt som jag ju försökte skynda på förra justitieministern.
Utmärkt, sa pappa, gör det direkt!
Nu hör det förstås till saken att min pappa tidigare varit riksdagsledamot och chefsåklagare och med ett intensivt rättspatos drivit frågor om relationsvåld så länge jag kan minnas.

Så sagt och gjort – justitieminister Morgan Johansson, hur många kvinnor ska behöva kränkas innan utredningen och lagändringen äntligen blir klar?

På dåvarande Folkpartiets landsmöte i november 2013 beslutade vi att i vårt partiprogram skriva in att vi ville ha en bestämmelse om sexuella handlingar som genomförs utan en persons samtycke. På landsmötet beslutade vi också, på mitt yrkande, att vi ville att den ska kunna dömas som borde ha förstått att samtycke inte förelegat. Vårt beslut fick genomslag i alliansens valmanifest och 2014 tillsattes en utredning.

I april i år meddelade utredaren att man i oktober kommer lägga fram ett förslag som bygger på samtycke och frivillighet, samt varsamhet eller aktsamhet gällande umgänge. Ett förslag om att det ska räcka med att man säger nej, alltså att en person inte deltagit frivilligt. Ett förslag som uppenbarligen kommer för sent för kvinnan som deltog på studentkryssningen och för väldigt många andra kvinnor.

Den senaste domen, från Stockholms tingsrätt, visar med all tydlighet att det finns ett behov av att kriminalisera ofrivilliga samlag även om det varken förekommit våld, hot eller en tillräckligt utsatt situation.
Vi som anser att våldtäkt är en kränkning av de mänskliga rättigheterna och ett av de yttersta uttrycken för bristande jämställdhet i vårt samhälle, menar att utredningen måste slutföras med största skyndsamhet.

Vi står inte ut med löpsedlar med det ena frikännandet efter det andra för att män inte förstått vad kvinnor menat och inte tagit ansvar för att ta reda på det. Den frustration som domen väcker bör dock inte riktas mot domstolen utan mot lagstiftningen.

För varje månad som en utredning dröjer är det många människors, framför allt kvinnors, sexuella integritet som hinner kränkas.

Morgan, det är bråttom, vad tänker du göra för att skynda på den nya lagstiftningen?

Anna Mårtensson
Ersättare i riksdagen (L)
Relationsvåldsspecialist (åklagare med specialistkompetens)
Liberala kvinnors rättspolitiska talesperson