Samma problem som med vårdnadsbidrag

Vänsterpartiet kritiserade friskt vårdnadsbidraget innan det avskaffades förra året, eftersom det tvingade in kvinnorna i den traditionella kvinnorollen. Nu är det annat ljud i skällan

Nu vill Vänsterpartiet införa sitt eget vårdnadsbidrag. Precis som med vårdnadsbidraget så kommer anhörigdagarna att föra jämställdheten bakåt. Jämställdheten står i dag inför stora utmaningar där kvinnors löner och pensioner inte minst är en stor uppgift att ta tag i. Vi har inte råd att ta steg bakåt. All energi måste gå åt till att driva jämställdheten framåt, skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci och Anna Manell, ordförande i Liberala Kvinnor Uppsala i sinm slutreplik på UNT idag.

Gulan Avci, Stockholm 2016  © Lena Larsson

© Lena Larsson

AnnaManell_FPUppsala

Ulla Andersson (V) skriver i sin replik till oss att vi har svikit kvinnorna genom att öppna upp välfärdssektorn för vinstintresset och att ”skattepengar som skulle finansierat vård och omsorg i stället gått till riskkapitalister med säte i skatteparadis” (UNT 24/8 2016).

Det kan inte anses vara något annat än ett mycket märkligt uttalande eftersom Jonas Sjöstedt i sitt sommartal, bara för några dagar sedan lovade att satsa miljardbelopp på nya bostäder. Lovar Vänsterpartiet att de vinster som byggföretagen gör på skattebetalarnas bekostnad återinvesteras eller återbördas till staten? Det kan ju inte vara så att byggföretagen får göra vinst på skattebetalarnas bekostnad men inte kvinnorna i välfärdssektorn. Samma regler borde ju rimligtvis gälla för alla, kan man tycka.

Vänsterpartiet menar att de åtta borgerliga regeringsåren tydligt har visat att Liberalerna inte prioriterar kvinnorna. Vi är stolta över de jobbskatteavdrag vi var med och genomförde under allianstiden då alla arbetande kvinnor, låginkomsttagare icke-akademiker liksom höginkomsttagare fick mer pengar i plånboken. Vi öppnade upp för många kvinnor att erbjuda vård, skola och omsorg genom lagen om valfrihetssystem och vi öppnade upp för många invandrarkvinnor att skaffa sig en egen försörjning genom rut-reformen.

Samtidigt så är de borgerliga regeringsåren fortfarande väldigt nära i tid och det återstår att se vad historiens dom blir. Resultatet av vänsterns politik genom åren däremot kan vi ju se tydligt i dag. Kvinnor har jobbat som anställda i den offentliga sektorn och statens monopol har tillsammans med fackförbundens kontroll över löneutvecklingen hållit kvinnornas löner i schack. Vänsterns modell har helt enkelt inte gynnat kvinnorna.

Vänsterpartiet utger sig för att vara ett feministiskt parti men ändå så är förslaget om anhörigdagar uppenbart antifeministiskt. Ulla Andersson försöker inte ens dölja i sin replik att förslaget är menat för kvinnorna. Trots att förslaget till synes är helt könsneutralt och en man likväl som en kvinna skulle kunna ta ut anhörigdagar så är det kvinnorna som Vänsterpartiet har haft i åtanke med det här förslaget. Om vi vill komma till rätta med jämställdheten så måste politiska förslag sträva efter att ge samma villkor för män och kvinnor att kombinera karriär och familjeliv.

Gulan Avci
Ordförande Liberala Kvinnor

Anna Manell
Ordförande Liberala Kvinnor Uppsala