På jakt efter historiens liberala kvinnor

Tisdagen den 30 augusti besökte vår SV-studiecirkel i Liberala Kvinnor Kronoberg, Ellen Keys stilfulla författarhem vid Ombergs fot, nära Ödeshög och Alvastra.

Vår strålande guide berättade för oss – sju nyfikna LK-vänner – om ett kvinnligt geni med internationell lyskraft. ELLEN KEY! Portalverket om barnens villkor: ”Barnets århundrade” är en ständigt aktuell läsning. Boken sålde så många exemplar utomlands, att pengarna räckte till denna unika själens boning. En hemvävd blandning och inspiration från barndomens herrgård och den italienska villan. Inredningen är personlig och uppfinningsrik.

Platsen vid Vätterns strand tog åratals av resor att slutligen finna. Som framgångsrik och berest 60-åring flyttade Ellen Key in i sitt drömhem 1910 där hon avled stilla i sin säng på andra våningen 1926. ”Själens boning” ligger oerhört vackert placerad vid stranden av en av europas djupaste och mest mytomspända insjöar – Vättern!

Ett klassiskt turisthotell i närheten lockar även med kulturvandringar – Alvastra ligger nära – och naturupplevelser för trötta sinnen.

Vi träffade även LK-vänner i Gränna, fikade gott på fiket Fiket och besökte Grännamuseet. Där visades en liten utställning om rösträttskampen som gav svenska kvinnor rösträtt 1921 efter decenniers kamp. Låt oss aldrig ta denna rättighet för given!
Varmt tack till Lena, Inger och Inga som ställde upp för oss och berättade om vad ni gör under 2016! Och hur vi kan arbeta tillsammans!

Margareta Arteus Thor
DO LK Kronoberg

PicMonkey CollagePicMonkey Image