Föräldraförsäkringen splittrar alliansens kvinnoförbund

M-kvinnor öppnar för fler öronmärkta månader i föräldraförsäkringen. Det framkommer i en intern rapport som Ekot tagit del av. Ytterligare kvotering »bidrar till att öka kvinnors valfrihet genom att ge dem möjligheter till en bättre ekonomisk utveckling – och därmed möjligheter att skapa det liv de själva har valt att leva«, enligt rapporten.

Liberala kvinnors ordförande Gulan Avci välkomnar det hon beskriver som M-kvinnors sena uppvaknande.

– Det är på tiden och positivt men den stora frågan är om de får med sig moderpartiet, säger Gulan Avci till Dagens Arena.

Inför Liberalernas förra landsmöte föreslog Liberala kvinnor en tredelad föräldraförsäkring. Hur kvinnoförbundet kommer ställa sig till ytterligare öronmärkta månader på landsmötet i november 2017 är oklart. Men som ledare för Liberalernas jämställdhetspolitiska arbetsgrupp ska Gulan Avci innan nyår lämna in en ny rapport om föräldraförsäkringen till partiledningen.

– Vi föreslår en helt ny modell för föräldraförsäkringen, säger hon, men vill inte ge några ytterligare besked.

Kristdemokratiska kvinnoförbundet har sedan 2004 verkat för en tredje pappamånad, men sedan en sådan lag röstades igenom i fjol har man »lagt ner det projektet«, berättar ordförande Marie-Louise Forslund.

– Det är ett stort ingrepp att kräva fler vikta månader, sådana saker kan Vänsterpartiet driva. Försäkringen är ju individualiserad och hur man gör får var och en bestämma. Sedan finns det ju pappor som tar ut fler dagar är mammor, men det pratas det sällan om, säger hon.

Centerkvinnor vill ha kvar dagens system med 90 vikta dagar åt vardera förälder men också öppna upp försäkringen för tredje part där 300 dagar ska kunna fördelas mellan vårdnadshavarna eller till andra närstående vuxna. Ordförande Sofia Jarl menar att det sneda uttaget av föräldraförsäkringen är det största enskilda problemet för kvinnors egen ekonomi och försörjning.

»Det sneda uttaget måste förändras, men vi förespråkar i grunden att man använder ekonomiska styrmedel i stället för tvång.«, skriver hon till Dagens Arena.

Läs hela artikeln här.