Sluta bestraffa kvinnor som skaffat sig utbildning

I går offentliggjorde Vänsterpartiet att de kommit överens med regeringen att fortsätta höja skatterna. De anser att fler personer ska vara med och betala statlig inkomstskatt. Det är ett dystert besked. Inte minst för yrkesgrupper i de kvinnodominerade akademikeryrkena som får klä skott för dessa förändringar, skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci.

© Lena Larsson

Problemet med Vänsterpartiet och regeringens vurm för skattehöjningar är ju just att det inte är höginkomsttagare som får betala högre skatt utan det är en genomsnittlig specialistsjuksköterska, barnmorska, lärare, veterinär eller verksamhetschef inom offentlig sektor som kommer att få öppna sin plånbok för pappa staten.

Varför vill Vänsterpartiet bestraffa kvinnor som har valt att skaffa sig en utbildning? I en tid när vi har brist på specialistsjuksköterskor då tycker Vänsterpartiet att det är rimligt att göra det till en ekonomisk förlust att utbilda sig. Men om vi tycker att det är bra att det finns specialistsjuksköterskor som tar hand om de sjuka så måste det bli lönsamt att utbilda sig.

Förslaget om statlig inkomstskatt kan vara svår att förstå för den som inte är insatt. Varje år räknas inkomstgränserna upp för när man börjar betala statlig skatt, så att gränserna ungefär följer den allmänna inkomstutvecklingen och inflationen. Det gör man för att medborgarna inte ska drabbas av automatiska skattehöjningar bara för att priser och inkomster tenderar att stiga varje år. När regeringen inte räknar upp gränserna kommer fler människor, helt enkelt, att komma över gränsen för att betala statlig inkomstskatt.

Det ska löna sig att utbilda sig! Det är en hörnsten för oss liberalfeminister. För kvinnor i alla länder är utbildning i särklass det bästa och mest framgångsrika sättet att bli självständig, lämna destruktiva livssituationer och ta makten över sitt eget liv. När kvinnor förr i tiden gjorde en klassresa genom att gifta sig rikt kan de i dag göra klassresan på egen hand, tack vare utbildning som öppnar nya dörrar och nya möjligheter.

Med regeringens förslag kommer den som utbildar sig, tar ansvar och kämpar för att förbättra sin ekonomi att bestraffas i ännu större utsträckning. Liberalerna vill i stället höja brytpunkten till 41 000 kronor i månaden så att fler människor kan få mer pengar kvar i plånboken.

Människor anpassar sig hela tiden efter de villkor som staten sätter. När det inte lönar sig att jobba kommer fler att jobba svart eller låta bli att ta det där extra skiftet. När det inte är lönsamt att jobba kommer färre människor att jobba. Svårare än så är det faktiskt inte. Regeringen vill få in mer pengar till staten men riskerar att skjuta sig själv i foten. När färre jobbar kommer staten få mindre pengar. Höjd skatt betyder inte automatiskt ökade skatteintäkter!

Som liberalfeminister vet vi att egna pengar är vägen till frihet. Vi vill ge kvinnor och män förutsättningar att kunna försörja sig själva. Vänsterpartiets förslag går i stället ut på utjämning. Kvinnor ska få det bättre genom höjda bidrag. För vänstern har vägen till ett bättre liv för kvinnor alltid gått via statens omhändertagande.

För oss liberaler har offerkoftan aldrig varit ett alternativ. Vi ser alla de fantastiska självständiga och hårt arbetande kvinnor som varje dag är med och bygger Sverige, och bidrar till den ekonomiska tillväxten. För dessa yrkesgrupper vill vi sänka skatterna. Vi vill att fler kvinnor investerar i högre utbildning. Fler ska kunna sadla om, vidareutbilda sig och det ska vara lönsamt att arbeta i välfärdssektorn. Därför är det sorgligt att se hur socialdemokrater och miljöpartister i regeringen återigen låtit sig bakbindas av vänstern arbetsfientliga skattehöjningar. Det är ett stort svek av en regering som kallar sig feministisk.

 

Gulan Avci (L)

Ordförande Liberala kvinnor