Har Sverige röstat in Saudiarabien i FN:s kvinnokommission?

När den rödgröna regeringen tillträdde i oktober 2014 utropade man sig till en feministisk regering och Margot Wallström betonade i den första intervjun hon gav efter att ha tillträtt sin post som utrikesminister att regeringen skulle bedriva en feministisk utrikespolitik.

I fredags (21/4) valdes Saudiarabien, i en hemlig omröstning, in i FN:s kvinnokommission för mandatperioden 2018-2022. Av de 54 medlemsländerna valde 47 att rösta ja. Det innebär att flertalet EU länder har stått bakom beslutet, skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci på Expressen debatt.

© Lena Larsson

Det är anmärkningsvärt och beklagligt att EU inte har haft en tydlig gemensam linje och röstat emot Saudiarabiens kandidatur. Det borde varit enkelt för EU:s medlemsländer att ta ställning för kvinnors rättigheter. Nu återstår frågan hur den svenska feministiska regeringen har röstat? 

På frågan hur Sverige röstade har jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) vägrat låta sig intervjuas, utan har i stället i en skriftlig kommentar meddelat att ”alla medlemsstater har lika rätt att delta i organisationens arbete.”

Jämställdhetsministerns kommentar är ett slag i ansiktet på de saudiska kvinnor som kämpar för sin frihet. I Saudiarabien är förtrycket mot kvinnor så utbrett att det till och med är institutionaliserat i statsapparaten. Kvinnor får inte köra bil. De får inte interageras med män eller delta i idrottstävlingar. Klädkoderna är mycket strikta och kvinnor tvingas bära heltäckande kläder för att kunna vistas utomhus.

År 2017 står kvinnor fortfarande under manligt förmyndarskap. Mer än 14 000 kvinnor har skrivit under en namninsamling för att få bort reglerna som hindrar kvinnor i landet från att resa eller gifta sig utan tillåtelse från en manlig förmyndare. Vilken signal sänder det till de saudiska kvinnorna om den organisationen som ska stå upp för kvinnors rättigheter väljer in deras förtryckare till att utveckla den globala jämställdheten? Hyckleriet vet uppenbarligen inga gränser!

Kvinnokommissionen har ett otroligt viktigt uppdrag och är också ett viktigt forum för kvinnor att mötas, diskutera och stärka varandra men om FN och kvinnokommissionen inte lyckas stå upp mot förtrycket när det verkligen gäller så kommer kvinnokommissionens arbete till slut att reduceras till en diskussionsklubb och därmed tappa sin legitimitet och respekt.

Sverige har nu en viktig roll i FN som medlem i FN:s säkerhetsråd. Om vi ska kunna göra skillnad får det inte råda några som helst tveksamheter om var vi står när det gäller kvinnors rättigheter. 

Därför var ju detta ett ypperligt tillfälle för jämställdhetsministern att tydligt visa Sveriges ståndpunkt. Varför undviker jämställdhetsministern att svara på en enkel fråga om hur Sverige har röstat beträffade Saudiarabiens kandidatur?

De saudiska kvinnorna är starka och precis som många andra som levt under förtryck för de sin egen kamp och begär inte att någon ska komma och rädda dem. Men det minsta de borde kunna begära är att världens fria demokratier står på deras sida i kampen mot det religiösa förtrycket.

Valet av Saudiarabien som medlem i Kvinnokommissionen handlar både om de saudiska kvinnorna men också om kvinnor i hela världen. Om vi inte står upp nu för de saudiska kvinnorna, kommer signalen till omvärlden vara att det är fritt fram att kränka kvinnors rättigheter. Vi ser redan nu en utveckling i bl.a. USA, Ryssland och Polen där populistiska och fundamentalistiska krafter som på olika sätt har satt kvinnors rättigheter på undantag.

Det är nu som Sverige måste höja rösten och försvara kvinnors frihet varhelst i världen den hotas. Därför återupprepar jag min enkla fråga: Hur röstade Sverige när Saudiarabien blev invald i FNs kvinnokommission? 

Gulan Avci (L)
Ordförande Liberala Kvinnor