Kvinnors frihet behöver försvaras med vapen, Schyman

Gudrun Schyman kritiserade i Expressen (17/8) den nya försvarsöverenskommelsen om utökade resurser till försvaret.

Vi är också kritiska.

Men till skillnad från Schyman och Feministiskt initiativ, som vill rusta ner det svenska försvaret, anser vi att anslagen inte är tillräckliga för att skapa en stark försvarsmakt, skriver Liberala Kvinnors ordförande och viceordförande, Gulan Avci och Maria Nilsson i Expressen.

© Lena Larsson

Maria Nilsson

Vad anser Schyman om FN insatsen MINUSMA, där bland annat Sverige deltar, som syftar bland annat till att försvaga al-Qaida och Daesh i Västafrika?

Insatsen skyddar och förhindrar att civilbefolkningen, däribland kvinnor och barn, berövas sina mänskliga rättigheter.

När vår omvärld blir allt mer osäker har vi ett ansvar att se om vårt eget hus. Det gör vi både genom att öka vår egna militära förmåga, men också genom att samarbeta med andra länder. Tillsammans kan vi skydda demokrati, fred och mänskliga rättigheter. Och det är detta som skiljer oss liberalfeminister från vänsterfeminister. Vi förstår att friheten ibland måste försvaras med just militära medel.

Gulan Avci, ordförande Liberala Kvinnor
Maria Nilsson, försvarspolitisk talesperson Liberala Kvinnor