Vår feministiska regering straffar kvinnorna hårdast

Den feministiska regeringen hann knappt ta av sig knytblusen för Sara Danius, innan det var dags att avskeda Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. En kompetent kvinna som var en uppskattad chef och som hade utfört sitt jobb väl.

Den 27 april meddelade Annika Strandhäll på en presskonferens att generaldirektör Ann-Marie Begler får lämna sin tjänst efter tre år på posten. Någon egentlig anledning fanns inte men Strandhäll menade att myndigheten nu går in i en ny fas och därför behöver ett nytt ledarskap. Socialministern hade denna dag valt att lämna knytblusen hemma. Det kanske var lika bra, skriver Liberala Kvinnors ordförande Gulan Avci i Expressen.

Försäkringskassan har fått utstå mycket kritik när rätten till personlig assistans har skärpts. Frågan om LSS har förföljt regeringen under den här mandatperioden och är en politisk belastning att ha i bagaget under en valrörelse. I ett försök att distansera sig från sin egen politik låter man Ann-Marie Begler bära hundhuvudet i stället för att erkänna att den egna politiken var ett misstag. Den slog mot redan utsatta människor som tack vare den personliga assistansen fått ett självständigare liv.

Det är föga förvånande att Socialdemokraterna sätter makten framför allt, det ligger i deras DNA. Men deras hantering av Ann-Marie Begler säger något om Socialdemokraternas syn på feminism. Det är lätt att glömma att det bara är några månader sedan som Dan Eliasson fick gå från sin tjänst som rikspolischef. Dan Eliasson hade tidigare varit generaldirektör för flera myndigheter men också statssekreterare hos den socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström.

Precis som Ann-Marie Begler hade han haft sitt uppdrag i tre år men hans tid på posten var kantad av missnöje med hans ledarskap. De ouppklarade vardagsbrotten växte och kritiken internt tilltog i styrka allt eftersom tiden gick.

Trots den växande kritiken vidhöll regeringen i det längsta att man hade förtroende för Dan Eliasson. Både dåvarande inrikesminister Anders Ygeman och statsminister Stefan Löfven sade sig ha förtroende för en man som uppenbarligen inte kunde hantera det uppdrag han hade fått av regeringen att utföra.

När regeringen till slut såg sig tvungen att göra sig av med Eliasson så gav man honom inte sparken, utan ett nytt toppjobb som generaldirektör för myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Hur kan det vara så lätt för den feministiska regeringen att göra sig av med en kompetent kvinna som gör det hon har blivit ombedd att göra och så svårt att göra sig av med en man som inte har lyckats med sitt uppdrag?

Eliasson är inte den ende som blivit rikligt belönad efter ett misslyckat uppdrag. Anders Ygeman fick i kölvattnet av IT-skandalen inom Transportstyrelsen avgå som inrikesminister. Även transportminister Anna Johansson fick lämna sin post.

Anders Ygeman blev utnämnd till gruppledare över den socialdemokratiska riksdagsgruppen och han frontas ofta av partiet i deras officiella kanaler medan Anna Johansson som också sitter i riksdagen lever en politiskt tynande tillvaro. Ska vi gissa att även Ann-Marie Begler kommer att placeras i frysboxen på regeringskansliet långt från offentlighetens ljus?

Feminismen framstår mer och mer som en fernissa för Socialdemokraterna, för när det verkligen kommer till kritan så är man alltid sig själv närmast. Därför skyddade man in det längsta en före detta socialdemokratisk manlig statssekreterare i stället för en kompetent och kunnig kvinna som inte hade partiboken i fickan eller partinålen på kragen men väl en tung meritlista.

Det räcker inte med att kalla sig för en feministisk regering eller knyta en blus. Socialdemokraterna måste gå från ord till handling när det gäller feminismen, annars riskerar inte bara LSS utan även regeringens feministiska signum att bli en belastning i den stundande valrörelsen.

Gulan Avci (L)
Ordförande Liberala kvinnor