Dubbel backlash för jämställdhet och demokrati

DEBATT När coronaviruset sveper in med full kraft i vårt land kan det vara svårt att lyfta blicken från den smärta, lidande och död den för med sig. Men vi måste se mot horisonten annars kommer det även skapa en dubbel backlash för feminismen och jämställdheten, skriver representanter för Liberalerna.

Vi lever i den bästa av tider och i den värsta av tider, i tider av stor visdom och komplett galenskap, i ljusets och mörkrets årstid. Charles Dickens gav en träffande ögonblicksbild i inledningen av boken Två städer som skrevs för över 160 år sedan. För vi lever verkligen i en tid där utvecklingen gått framåt och minskat analfabetism, svält och fattigdom. Men det finns samtidigt ett mörker som gör allt för att måla upp ett helt annat narrativ av undergång, kaos och att allt går åt helvete – ett narrativ som i själva verket underminerar de framgångar vi uppnått. När mörkret sprider ut sig och vinner mark rullas de rättigheter som getts till kvinnor tillbaka.

Flera länders säkerhetstjänster har varnat för det växande hot som kommer från våldsamma högerextremistiska och antifeministiska organisationer och incel-miljön, en internetbaserad kultur av män som odlar kvinnohat och hämndlystnad. Vem hade trott att Sverige, ett av världens mest jämställda länder är det mest inceltäta landet i världen per capita? Ökad isolering och annan kris ökar nu dessutom våldet mot kvinnor och unga kvinnor. Frankrike, Norge och Kina är några länder som visat på ökade fall av våld i hemmet med över 30 procent.

Just nu har vi ställt en kvinnodominerad styrka i frontlinjen för att vårda patienter och sjuka med covid-19.

Ett land utan jämlika möjligheter för kvinnor, barn och minoriteter är ingen demokrati. Även om vi ekonomiskt skulle återhämta oss relativt snabbt så kommer vi ha backat om vi inte tacklar hoten mot feminismen och jämställdheten, direkta hot mot vår välfärd, frihet och demokrati.

Just nu har vi ställt en kvinnodominerad styrka i frontlinjen för att vårda patienter och sjuka med covid-19. Rapporter strömmar in om att det är ont om fullgod skyddsutrustning i vissa kommuner och sjukhusen har bara precis tillräckligt.  De som står i fronten kommer drabbas hårt när skyddsutrustningen tryter eller brister. Viruset drabbar alla och även vårdpersonalen blir sjuka i hög utsträckning. Med personalbrist och extra arbetsmoment blir arbetspassen långa och ansträngande. Det kanske fungerar bra en tid, men i längden riskerar vi att ännu fler, framförallt kvinnor, bränner ut sig och får en sämre psykisk hälsa.

Det är nu vi måste arbeta hårdare än någonsin för att säkerställa ett jämlikt samhälle. Det räcker inte att hylla vårdpersonal som hjältar. Vi måste visa att det inte är ok att ge kvinnodominerade arbeten med stora risker och stort ansvar dålig lön. Vi måste säkerställa hälsosamma arbetsmiljöer. Vi måste slå hårt mot de som hotar kvinnors frihet, jämställdhet  och vår demokrati.

Jessica Johnson, ordförande Liberala Kvinnor Stockholms län

Erica Markusson (L), ledamot regionfullmäktige Region Västernorrland

Thomas Söderström (L), gruppledare Liberalerna i Luleå

Lovisa Aldrin (L), kommunalråd Liberalerna i Halmstad

Ismail Kamil, f.d. riksdagsledamot och sjukvårdslandstingsråd Region Uppsala

Ellena Dellios Vukic (L), Kristianstad

Sara Modig, styrelseledamot i Liberala Kvinnor Stockholms län

Katarina Zeste, ordförande Liberala Kvinnor Uppsala län

Vladan Lausevic (L), Täby

Jimmy Ekström (L), regionråd Region Jönköping

Cecilia Rönn (L), ordförande Liberalerna i Varberg

Jacqueline Tjällman, ordförande Liberala Kvinnor Skaraborg

Länk till artikel: https://www.dagensarena.se/opinion/dubbel-backlash-for-jamstalldhet-och-demokrati/