Civilkurage. Tipsa polisen om du misstänker att din granne utsätts för våld!

På Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day, har vi en fråga till dig. Har du koll på vad som händer runtomkring dig?

Länet, landet och världen är inne i andra vågen av den globala coronapandemin. Oavsett pandemi eller inte; var tredje vecka i Sverige dödas en kvinna av en man hon har eller har haft en kärleksrelation med. Månad efter månad. År efter år. 

Bara första halvåret 2020 anmäldes nästan 19 000 fall av misshandel mot kvinnor och flickor och över 4 000 våldtäkter. Det motsvarar, omräknat från Sveriges befolkningsmängd till Jönköpings läns befolkningsmängd från 2019, att 665 fall av misshandel mot kvinnor och flickor potentiell sker varje år i länet. Det är nästan 2 fall per dag där kvinnor misshandlas av någon närstående. För våldtäkt är motsvarande siffra 141 st per år. Potentiellt innebär det att en kvinna i Jönköpings län våldtas lite mer än var tredje dag under året.

Samtidigt som coronapandemin eskalerar gör mäns våld mot kvinnor detsamma. Mäns våld mot kvinnor har ökat med hela 30 procent globalt under pandemin. Det här inkluderar även hedersrelaterat våld och förtryck.

Har du koll på vad som händer runtomkring dig? Nästa kvinna som faller offer för mäns våld mot kvinnor kan vara en kvinna nära dig. Det kan vara din granne, din kollega, din skolkamrat, din elev, din syster eller din vän.

Visa civilkurage. Det kan rädda en kvinnas liv. Tipsa polisen om du misstänker att någon utsätts för våld.

Vi är mitt inne i den största krisen i modern tid och äntligen kommer positiva nyheter om ett nära förestående vaccin som ska stävja pandemin. Samtidigt pågår en annan pandemi i det tysta där ett vaccin känns oändligt långt borta. Den som mäns våld mot kvinnor innebär.

Den här veckan uppmärksammas den tysta pandeminn genom den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange Day, den 25 november. Dagen instiftades av FN 1999 för att uppmärksamma och manifestera mot det här gigantiska folkhälsoproblemet.

En tredjedel av världens kvinnor har utsatts för våld och miljontals kvinnor lever i länder där våld mot kvinnor inte ens ses som ett brott. I Sverige är våld mot kvinnor ett brott men mäns våld mot kvinnor tas inte på samma allvar som mäns våld mot andra män.

Bakom begrepp som ”kvinnovåld”, ”våld i nära relationer” och ”våld i hemmet” döljer sig grov brottslighet som misshandel, våldtäkter, förföljelse, mordförsök och till och med mord.

På nationell nivå driver Liberala Kvinnor och Liberalerna en mängd krav, både vad det gäller straffskärpningar och förebyggande arbete. I det här akuta skedet är arbetet på kommunal och regional nivå helt avgörande. Nu är det hög tid för handling!

Kommunerna i Jönköpings län måste säkerställa att socialtjänstens kärnverksamheter hålls öppna och bemannade oavsett pandemin. Kompetensen i kommunerna och regionen om mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck behöver höjas. Inte minst behöver det finnas tillräckligt med skyddade boenden och de behöver hålla hög kvalitet och självklart erbjuda rehabilitering från våld.

Mäns våld mot kvinnor handlar om allvarlig brottslighet. Det är dags att den här dolda pandemin av våld får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är viktigare och mer akut än någonsin nu under pandemin. Här kan du som individ göra väldigt stor skillnad. Se dig omkring och notera vad som händer. Tveka inte att agera om du misstänker att någon utsätts för våld!

Vi behöver alla visa civilkurage. Vi måste försvara allas frihet. Det är vår plikt mot vårt samhälle och alla som lever här.

Angela Hafström, distriktsordförande Liberala Kvinnor i Jönköpings län

Jimmy Ekström, Regionråd i Jönköpings län (L)

Cecilia Elving, Ordförande Liberala Kvinnor