Skärp straffen för sexualbrott mot barn

Sexualbrotten mot barn på nätet ökar globalt och polisens kapacitet att utreda dessa brott blir allt sämre.Det visar en rapport om coronapandemins påverkan på sexuella övergrepp på barn som släpptes nyligen av IT-företaget Netclean. I Sverige larmar Polisens Nationella operativa avdelning (NOA) i en rapport i höstas om att polisens arbete om sexualbrott går på knäna.

Över 1 000 fall låg då på hög varav 200 var högprioriterade, vilket innebär att den misstänkte tros ha tillgång till barn eller aktivt leta efter barn. Enligt rapporten arbetade polisen inte heller förebyggande och det råder brist på personal. Polisens bristande hantering av dessa mycket allvarliga brott är en skandal som blir ännu värre av de nya uppgifterna om att sexuella övergrepp mot barn ökar i pandemins spår.

Nu krävs omedelbar handling. Det är glädjande att regeringen hörsammat Liberalernas krav och förlängt krispaketet till barn och kvinnorättsorganisationer i en uppgörelse med Liberalerna och Centerpartiet. Det behöver dock göras mycket mer. Sexuella övergrepp mot barn måste prioriteras högre. Vi kan inte acceptera att vi sviker utsatta barn.

Liberalerna kräver följande akuta och långsiktiga åtgärder:

  • Skärpta straff för sexualbrott mot barn och köp av sexuell handling av barn.
  • Avskaffa preskriptionstiden för sexualbrott mot barn.
  • Öka polisens förmåga att utreda sexualbrott mot barn. Vi behöver fler poliser med specialkompetens och fler it-forensiker.
  • Sociala medier och onlinespel där förövarna kontaktar barn måste ta ett större ansvar för att förebygga och även tydliggöra för barn och unga vart de ska vända sig om de blir utsatta.
  • Skolor och fritidshem behöver ta ett större ansvar för barns trygghet på nätet.

De som skadar barn kan inte tillåtas härja fritt i vårt samhälle. Varje övergrepp som samhället inte stoppar är ett svek och förövare ska aldrig kunna känna sig trygga mot åtal. Vi måste göra mer för att säkerställa att barn får en trygg barndom fri från övergrepp.

Johanna Wyckman, Förbundsordförande Liberalerna Kalmar län

Cecilia Elving, Jämställdhetspolitisk talesperson Liberalerna och ordförande Liberala Kvinnor

Juno Blom, partisekreterare Liberalerna och barnrättspolitisk talesperson