Kvinnlig rösträtt firar 100 år

I september 1921 fick svenska kvinnor rösta första gången i ett riksdagsval och de första kvinnorna valdes in i riksdagen. Två av dessa kvinnor var Liberalerna Elisabeth Tamm och Kerstin Hesselgren, och det var under den liberale statsministern Nils Edéns regering som rösträttsreformerna drevs igenom.

När rösträtten tillslut kom hade det gått 37 år sedan den första motionen om kvinnlig rösträtt lades av Liberalen Fredrik Borg 1884. Den första propositionen lades av den liberala regeringen ledd av Karl Staaff 1912. Båda dessa antogs i andra kammaren och föll i första.

Motståndet kom framför allt från högern och även Bondeförbundet. Argumenten lät olika; allt från att kvinnor troligtvis inte ville rösta ändå, till att både mannen och kvinnan i ett hushåll inte kunde ta sig till vallokalen på landet då kvinnan behövde vara hemma med “barn och kreatur”, till att kvinnornas hattnålar skulle vara en livsfara i riksdagen. Det vanligaste motståndet lät dock så att kvinnor inte var kompetenta nog att förstå sig på politik.

Rösträtten vanns tillslut efter en proposition av Liberalen Nils Edéns regering, efter mångårig kamp från den legendariska Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt (LKPR) där alla ordföranden utom en var Liberaler.

Det är ett särskilt viktigt jubileum för oss i Liberala Kvinnor, då våra föregångare drev frågan i LKPR och Frisinnade kvinnor (som senare blev vi). Liberala kvinnor som Elin Wägner, Selma Lagerlöf och Anna Whitlock kämpade med mod och beslutsamhet för kvinnors rätt att vara med och forma samhället. De trampade upp vägen för oss och vårt politiska engagemang och har sedan följts av likasinnade. Vi arbetar varje dag med att förvalta deras arbete och på olika sätt öka friheten i samhället.

Den kvinnliga rösträtten är en seger för den liberala feminismen som efterföljts av många andra. Liberala feminister har tillsammans löst jämställdhetsproblem i över 200 år och vi har samlat på oss mycket att vara stolta över; som pappaledighet, avskaffad sambeskattning och straffskärpningar mot hedersbrott.

Var med du också – bli medlem idag!